Снимка: БулфотоЖурналистът Валерия Велева от  направи политически анализ. Тя обяви, че изборите

...
Снимка: БулфотоЖурналистът Валерия Велева от  направи политически анализ. Тя обяви, че изборите
Коментари Харесай

Валерия Велева: Румен Радев подари четвърти мандат на Бойко Борисов

Снимка: Булфото

Журналистът Валерия Велева от  направи политически разбор. Тя разгласи, че изборите са предрешени и Борисов още веднъж ще ги завоюва.

 

„ Изборите би трябвало да бъдат извършени в период ”, съобщи през днешния ден президентът Радев и уточни датата от този период - 28 март.

По конституция обаче „ срокът ” на постоянните парламентари избори е в рамките на два месеца - 28 март-23 май. Всички неделни дни в границите на този период са възможни и не значат отсрочване на вота.

Защо Радев избира първата допустима дата, е необяснимо предвид на сериозната конюнктура в страната.

И в случай че президентският декрет в действителност узакони 28 март за осъществяване на постоянните парламентарни избори, министър председателят Борисов занапред може да подготви шампанското си на победител и да реди четвърти кабинет!

А Радев за следващ път показва изострен недостиг на съответно политическо мислене.

Защо?

Първо, в случай че изборите са на 28 март, то календарът за предизборната акция е февруари-март – в мраз и сняг, в разгара на коронакризата и неизвестността от имунизацията. В изискванията на пандемия и на национална имунизация е неуместно да се води естествена политическа акция, която изисква скупчването на доста хора на едно място, персонален контакт с гласоподавателя, цялостни зали, еуфория. И в случай че в президентството има политически грамотни хора, би трябвало да са обяснили това на президента.

Второ, неналичието на естествена предизборна акция дава прелестната опция на ГЕРБ с цялата държавна машина да „ убие ” съперниците си и без акция да завоюва вота. Не инцидентно Борисов разчете „ силите си ” и даде на пенсионерите по 50 лв. единствено до края на март. След това пари в бюджета за тези „ предизборни надбавки ” няма.

Трето, вкарването на машинното гласоподаване изисква необятна разяснителна акция освен за ЦИК, РИК и ОИК, само че и за гласоподавателите. А машините още не са купени, занапред следва да бъдат инсталирани (неясно кога), тествани (неясно как) и със наложителната родна какафония към този развой. А това значи време, време, време, половината от което са коледни, новогодишни и следновогодишни празници.

Четвърто, избори на 28 март е причина за убийствено ниска изборна интензивност! (Справка, изборите в Румъния с 32% интензивност.) Хората ще си стоят заключени по домовете, ще чакат да ги подмине пандемията и няма да ги интересува кой ще е на власт. Важното е да останат живи. Тази психическа настройка е желязна. И от нея печелят единствено ръководещите.

Вероятно Радев е отчел тези обстоятелства и несъмнено напълно умишлено следва политическата логичност на Борисов.

Впрочем, и третият мандат на ГЕРБ се случи не без помощта на Радев - с нефелния длъжностен кабинет, който подреди ", съобщи Валерия Велева, представена от tribune.bg. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР